فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 10 (پیاپی 250، دی 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 10 (پیاپی 250، دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/14
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهره قریشی*، علی اصفهانی، شیما عسگرزاد، لاله پیاهو، فاطمه حاجی زاده شرف آباد صفحات 743-753
    زمینه و هدف

    در بین انواع سرطان ها، سرطان پانکراس یکی از وخیم ترین پیش آگهی ها را دارد. مصرف اتانول به دلیل نقش آن در بسیاری از مسیرهای سیگنالی و متابولیکی سرطان زا و نیز یکی از دلایل اصلی ایجاد پانکراتیت مزمن که به نوبه خود زمینه ساز ایجاد سرطان پانکراس محسوب می شود می تواند از عوامل خطر ابتلا به این بدخیمی باشد، با این حال شواهد در این زمینه متناقض است. این مطالعه با هدف بررسی جامع مطالعات موجود در زمینه ارتباط بین مصرف مشروبات الکلی و خطر سرطان پانکراس مبتنی بر مرور نظام مند مطالعات هم گروهی انجام شد.

    روش بررسی

      پایگاه های الکترونیکی شامل PubMed،Scopus ، Web of science و Google scholar با استفاده از کلمات کلیدی “Pancreatic cancer” و“Alcohol” و کلمات مشابه جستجو شد تا مقالات هم گروهی که از سال 1990 تا آوریل 2021 در زمینهی الکل و سرطان پانکراس منتشر شده بودند، گردآوری شود.

    یافته ها

      در مجموع 858 مقاله شناسایی شد که از بین آنها 22 مقاله معیارهای ورود به این مرور نظام مند را داشتند. نتایج مطالعات به صورت کیفی گزارش شد. بررسی جامع مطالعات نشان داد که مصرف مقادیر کم تا متوسط الکل ارتباط مستقیم غیرمعنا دار با سرطان پانکراس داشت، در حالی که مصرف مقادیر زیاد مشروبات الکلی، به ویژه از نوع لیکور ارتباط مستقیم و چشمگیری با خطر سرطان پانکراس یا مرگ ناشی از آن نشان داد.

    نتیجه گیری

      مصرف مقادیر بالای الکل در مدت طولانی می تواند خطر سرطان پانکراس را افزایش دهد. مطالعات تحلیلی با مدت پیگیری طولانی تر و کنترل متغیرهای مخدوشگر جهت دستیابی به نتایج با ثبات و عاری از خطا مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: الکل، مشروبات الکلی، سرطان پانکراس، مرور نظام مند
  • سارا باقرزاده، آرش مقصودی، احمد شالباف* صفحات 754-763
    زمینه و هدف

    اسکیزوفرنی یک اختلال روانی است و به شدت بر ادراک و روابط فردی تاثیر می گذارد. در حال حاضر تشخیص این بیماری با استفاده از تست های شناختی توسط روانپزشک انجام می شود که به شدت به تجربه و دانش وی وابسته است. هدف از این مطالعه طراحی یک چارچوب کاملا خودکار برای تشخیص اسکیزوفرنی از روی سیگنال الکتروانسفالوگرام با استفاده از ارتباطات موثر مغزی و روش های یادگیری عمیق است.         

    روش بررسی

    در این مطالعه تحلیلی که از فروردین تا مهر 1400 در تهران به طول انجامیده است، سیگنال های الکتروانسفالوگرام 19 کاناله از 14 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی و 14 فرد سالم ثبت و پیش پردازش شده است. سپس، معیار ارتباطات موثر با استفاده از روش آنتروپی انتقالی، از سیگنال های الکتروانسفالوگرام تخمین زده شده و یک ماتریس ارتباطات نامتقارن 19×19 ساخته شده و با یک نقشه رنگی به عنوان یک تصویر نشان داده می شود. سپس این تصاویر ارتباطات موثر به عنوان ورودی پنج شبکه عصبی کانولوشنی الکس نت، رزنت-50، شافل نت، اینسپشن و ایکسپشن برای تشخیص بیماران اسکیزوفرنی استفاده می شوند.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داده است، بالاترین میانگین صحت و نمره F برای طبقه بندی دو کلاس اسکیزوفرنی و سالم با استفاده از تصاویر مذکور از مدل شبکه اینسپشن، با مقادیر به ترتیب برابر با 52/96% و 89/95% در ارزیابی مستقل از فرد و 51/98% و 51/98% در ارزیابی متقابل با 10 دسته به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    با اتکا به نتایج به دست آمده، مدل جدید ارایه شده می تواند کمک شایانی به روانپزشکان در تشخیص دقیق افراد اسکیزوفرنیا داشته باشد و احتمال خطا و بدنبال آن درمان نامناسب را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ارتباطات مغزی، الکتروانسفالوگرام، شبکه عصبی، اسکیزوفرنی
  • احمدرضا عصاره، مریم جوزایی، هدی ممبینی، نهضت اکیاش* صفحات 764-772
    زمینه و هدف

    در بیماران انفارکتوس میوکارد با بالارفتن قطعه (STEMI) ST، مداخله کرونری از طریق پوست (PCI) اولیه، درمان ریپرفیوژن ترجیحی می باشد. انجام به موقع Primary PCI برای بهبود پیش آگهی بالینی این بیماران ضروری می باشد. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر تاخیر در رسیدن به مرحله بالون در بیماران STEMI تحت درمان با Primary PCI و ارتباط آن با حوادث متعاقب بیماران می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه مشاهده ای آینده نگر بر روی 143 بیمار STEMI تحت Primary PCI از خرداد 1398تا خرداد 1399 بیمارستان امام خمینی اهواز انجام شد. تمام اجزای زمانی از بروز علایم تا درمان PCI محاسبه شدند. میزان بروز عوارض قلبی- عروقی ماژور (MACE) درطول 12 ماه و تغییرات LVEF سه ماه پس از Primary PCI نیز بررسی شدند.

    یافته ها

     بیشتر بیماران (4/92%) دارای زمان ایسکمیک ≥120 دقیقه و زمان door-to-device>90 دقیقه (3/64%) بودند. به طور کلی 59 بیمار (3/41%) MACE را در طول یک سال فالوآپ تجربه کردند، شامل 3/13% سندرم کرونری حاد، 4/22% نارسایی قلبی، 8/9% مرگ ناگهانی قلبی و 1/2% سکته مغزی. سن بالا (020/0=P)، تغییرات EF (005/0=P) و نوع STEMI (039/0=P) پیش بینی کننده بروز MACE بودند، درحالی که مدت زمان ایسکمیک (607/0=P) و زمان (347/0=P) door-to-device ارتباطی با بروز MACE نداشتند.

    نتیجه گیری

     هیچیک از فاصله های زمانی مورد بررسی با بروز MACE در فالوآپ یک ساله ارتباطی نداشت و بیشتر بیماران با تاخیر زیاد به بیمارستان مراجعه کردند. از این رو تلاش برای کوتاه کردن زمان مراجعه به بیمارستان و زمان Door-to-device می تواند به بهبود MACE در بیماران STEMI تحت Primary PCI کمک کند.

    کلیدواژگان: عوارض کاردیوواسکولار، مداخله کرونری از طریق پوست، انفارکتوس میوکارد با بالارفتن قطعه ST، زمان درمان
  • وحید حاتمی، حامد توان، سجاد حاتمی*، علی دلپیشه، مینا مامی زاده صفحات 773-779
    زمینه و هدف

    فرآیند ترمیم زخم شامل سه مرحله می باشد و در همه این مراحل برای ترمیم زخم نرمال نیاز به فعال شدن پلاکت ها، آزادسازی سایتوکین ها و هورمون های رشد، کموتاکسی و تمایز سلولی می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه نتیجه درمان زخم دونور پیوند پوست با ضخامت متوسط و روش استعمال موضعی پلاسمای غنی از پلاکت می باشد.

    روش بررسی

    در مرکز درمانی شهر ایلام در بیمارستان امام خمینی (ره) تعداد 20 بیمارکه دارای دو محل دونور گرافت مشابه بودند، برای شرکت در یک کارآزمایی بالینی از دی تا اسفند 1395 به تدریج انتخاب شدند. از دو ناحیه دارای محل دونور گرافت پوستی مشابه بیماران یک ناحیه به روش مرسوم (گازوازلین) گرفته شد و ناحیه دیگر با استعمال موضعی پلاسمای غنی از پلاکت که دقیقا پس از جراحی و بعد در روزهای پنجم، هشتم و یازدهم به صورت موضعی و پس از شستشوی زخم با سرم فیزولوژی بر روی زخم مالیده شد و بدین ترتیب تحت درمان و مقایسه قرار گرفتند و سپس سرعت بهبود زخم به صورت بالینی و با استفاده از فتوگرافی بررسی و مقایسه می شوند.

    یافته ها

     پس از جمع آوری زمان های بهبود زخم در دو گروه، برای ارزیابی اثر PRP بر روی سرعت بهبود زخم و تحلیل نتایج از روش مقایسه کردن میانگین ها استفاده نمودیم Independent samples t-test. چون داده ها از توزیع نرمال پیروی می کردند از روش Independent samples t-test استفاده کردیم که نتیجه آن 416/0 شد که از میزان آلفای مساوی با 05/0 بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    ما در این مطالعه به این نتیجه رسیدیم کهPRP اثر مثبتی بر روی زمان بهبود زخم داشته و سرعت بهبود زخم را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: گرافت، درمان، زخم
  • مارال بنی هاشمی تورشیزی، سید مهدی طبایی، مینا سادات نادری*، سعید حسامی تکلو صفحات 780-789
    زمینه و هدف

    سرطان پوست از نظر ابتلا در بین همه تومورها شایع تر بوده است. ملانوم نوع کمتر شایعی از سرطان پوست و کشنده ترین سرطان پوست است. مصرف ویتامین A در پیشگیری و درمان سرطان پوست توصیه می شود. لیزر به عنوان ابزاری برای درمان بسیاری از ضایعات پوستی استفاده می شود. در این مطالعه تاثیر تابش لیزر کم توان به همراه ویتامین A بر فاکتورهای سلولی سلول های ملانومای پوستی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه آزمایشگاهی مداخله ای و در محیط In vitro آزمایشگاه کشت سلولی سازمان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران از تیر 1399 تا تیر 1400 انجام شد. پس از تهیه و کشت سلول های رده A375، تیمارهای ویتامین A با غلظت های مختلف و لیزر کم توان با دوزهای انرژی مختلف بر روی سلول ها انجام شد. مطالعه همزمان این تیمار ها نیز در از بین بردن سلول های سرطانی ملانوم پوستی انجام شد. با روش تست MTT و فلوسایتومتری به ترتیب میزان زنده مانایی و اپپتوز در اثر این تیمارها بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که لیزر کم توان با دوزهای دو و J/cm2 5 و ویتامین A با غلظت µmol 50 کمترین زنده مانایی و بیشترین القای اپپتوز را سبب می شود (01/0<p). همچنین نتایج حاصل از تست همزمان لیزر کم توان و ویتامین A، کاهش بیشتری در زنده مانایی سلول های ملانوم پوستی و مقدار بیشتر اپپتوز را نشان می داد.

    نتیجه گیری

    کاهش بیشتر زنده مانایی سلول های سرطانی تحت تاثیر ویتامین A و نور لیزر کم توان می تواند رویکرد جدیدی را در درمان سلول های سرطانی باعث شود.

    کلیدواژگان: فاکتورهای سلولی، لیزر کم توان، ملانوما، سرطان پوست، ویتامین A
  • محمود سعیدی، زهرا اسحاقیان درچه* صفحات 790-796
    زمینه و هدف

    پریکاردیال افیوژن یکی از مهمترین عوارض اعمال جراحی قلب می باشد. اتصال Chest tube تعبیه شده در مدیاستن یا پلور بیماران به دستگاه ساکشن برای تخلیه بهتر و مداوم ترشحات پریکارد یا پلور پس از اتمام جراحی، از جمله مباحث مهم در تکنیک های جراحی است که می تواند در میزان تخلیه ترشحات در بیماران و در نتیجه میزان Outcome جراحی در این بیماران تفاوت ایجاد کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی که از فروردین 1396تا اسفند 1397در بیمارستان چمران شهر اصفهان انجام گرفته است تعداد 91 بیمار کاندید اعمال جراحی قلب وارد مطالعه شدند. بیماران تحت دو گروه اتصال Chest tube به ساکشن و بدون ساکشن تقسیم شدند. اطلاعات مربوط به طول مدت جراحی، مدت اینتوبیشن، فراوانی پریکاردیال افیوژن و تامپوناد در این بیماران جمع آوری شد و تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه نشان داده شد که فراوانی پریکاریال افیوژن در گروه با ساکشن به صورت معناداری کمتر از بدون ساکشن بود (01/0=P). همچنین فراوانی تامپوناد نیز در گروه با ساکشن به صورت معناداری کمتر بوده است (04/0=P). همچنین طول زمان اینتوباسیون بیماران پس از عمل جراحی در ICU به شکل معناداری در گروه با ساکشن کمتر بوده است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    استفاده از ساکشن در جراحی های قلب می تواند منجر به تاثیر معنادار آماری بر کاهش پریکاردیال افیوژن و تامپوناد در بیماران شود. از این رو استفاده از این روش در اعمال جراحی قلب به جراحان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لوله سینه ای، پریکاردیال افیوژن، ساکشن، تامپوناد
  • شیرین عصار، فاطمه خادمی، حمیدرضا محمدی مطلق، کامران منصوری، مهران پورنظری، پرویز صوفیوند، بهاره کاردیده* صفحات 797-802
    زمینه و هدف

    در بررسی وضعیت بیماران آرتریت روماتویید فاکتورهای التهابی مانند پروتئین واکنشگر C، سرعت رسوب گلبول های قرمز، میزان فعالیت بیماری و به ویژه نسبت پلاکت به لنفوسیت و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت دارای اهمیت می باشند. در این مطالعه نسبت پلاکت به لنفوسیت و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در دو گروه بیماران با و بدون عوارض چشمی مقایسه گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه یک بررسی تحلیلی-مقطعی است که روی 246 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه کننده به کلینیک روماتولوژی کرمانشاه در بازه زمانی آذر 1397 تا اردیبهشت 1398 و با کد اخلاق (IR.KUMS.REC1397.311) انجام شده است. 191 نفر از بیماران بدون عوارض چشمی و 55 بیمار دچار عوارض چشمی بودند و از نظر سن و جنس همسان سازی شدند. شمارش سلول های خونی با دستگاه Sysmex KX-21 hematology analyzer انجام گرفت. نسبت پلاکت به لنفوسیت و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت با آزمون همبستگی اسپیرمن و میزان فعالیت بیماری بین دو گروه با Mann-Whitney U test مقایسه گردید.

    یافته ها

    بررسی نتایج این مطالعه اختلاف معناداری بین سطح نوتروفیل به لنفوسیت و پلاکت به لنفوسیت در دو گروه با و بدون عوارض چشمی نشان نداد. اما میزان فعالیت بیماری در گروه با عوارض چشمی به طور معناداری پایین تر از گروه بدون عوارض چشمی بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

     فاکتورهای التهابی مانند نسبت پلاکت به لنفوسیت و نوتروفیل به لنفوسیت، نمی توانند به تنهایی در پیش بینی وجود یا احتمال درگیری چشمی مورد قضاوت قرار گیرند، سطح این فاکتورها در بیماران دچار عوارض چشمی تحت تاثیر عوامل دیگری مانند تعداد سلول های خونی و شرایط هر بیمار قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: آرتریت، پروتئین واکنشگر-C، سیستم ایمنی، روماتویید
  • سیده زهره جلالی، صدرالدین مهدی پور*، رضا شرفی، فریبرز ترکی پور، آفاق حسن زاده راد، بابک مقتدر، مرجانه زرکش صفحات 803-809
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین مشکلات بالینی در نوزادان نارس و با وزن خیلی پایین این است که چه حجم شیری برای نوزاد شروع شده و به چه اندازه ای افزایش یابد. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه پیامدهای تغذیه روده ای با سرعت پیشرفت سریع و آهسته در نوزادان نارس بستری در بیمارستان الزهرای رشت می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی است که در آن 62 نوزاد نارس با سن کمتر از 35 هفته و وزن 1000 تا g 2000 به طور تصادفی ساده در دو گروه مداخله و غیرمداخله در بیمارستان الزهرای رشت از اردیبهشت  1394 تا اردیبهشت 1395 تقسیم شدند. مداخله شامل تغذیه نوزادان با شیر مادر یا فرمولا با سرعت پیشرفت سریع (cc/kg/day 30) می باشد که با روش مرسوم یعنی تغذیه با سرعت پیشرفت آهسته (cc/kg/day 20) مقایسه شده است. تحلیل داده ها با استفاده از SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) انجام شد.

    یافته ها

     در بررسی 31 نوزاد در هر گروه، نوزادانی که در گروه مداخله بودند زودتر به به حجم شیر کامل (cc/kg/day 150) دست یافتند (34/1±06/6 روز در مقابل 39/2±45/9 روز)، سریع تر به وزن تولد برگشتند (57/3±89/9 روز در مقابل 46/6±9/12 روز)، زمان کمتری نیازمند مایعات وریدی بودند (61/1±10/5 روز در مقابل 81/3±86/8 روز) و مدت زمان کوتاه تری در بیمارستان بستری بودند (03/4±97/9 روز در مقابل 13/9±87/16 روز).

    نتیجه گیری

    مطالعه ما نشان داد که تغذیه با سرعت روده ای پیشرفته (cc/kg/day 30) باعث کم شدن زمان باز بودن راه وریدی، مدت بستری در بیمارستان و ترخیص زودتر از بیمارستان می شود و در عین حال با عارضه جدی نیز همراه نمی باشد.

    کلیدواژگان: تغذیه با شیر مادر، وزن کم هنگام تولد، نوزاد نارس
  • فیروزه رئیسی، سید طه یحیوی، زهرا شاهواری، احسان کاظمی خالدی*، مهدی سلیمانی، آگاه اشرفی صفحات 810-821
    زمینه و هدف

    این مطالعه به منظور ساخت و توسعه «پرسشنامه ارزیابی سطح آگاهی و رفتار جنسی ایمن در بیماران با بیماری های شدید روانپزشکی» طراحی شده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر در پنج مرحله انجام گرفته است. ابتدا با استفاده از مطالعات مشابه و نظرات متخصصان، آیتم های پرسشنامه انتخاب و استخر گویه ها تشکیل شد. سپس ویژگی های روانسنجی پرسشنامه با بهره گیری از روایی محتوا، روایی صوری، پایایی و روایی سازه مورد بررسی قرار گرفت. روایی محتوا با استفاده از شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا و پایایی با استفاده از روش بازآزمایی با فاصله دو هفته در 70 بیمار و روایی سازه با تحلیل عاملی اکتشافی در 265 بیمار مورد آزمایش قرار گرفت. ثبات درونی نیز با استفاده از شاخص آلفای کرونباخ محاسبه شد.

    یافته ها

     پس از تایید روایی، ابزاری با 16 گویه در بخش آگاهی به شکل صحیح/غلط و 16 گویه با مقیاس لیکرت پنج درجه ای جهت سنجش رفتار حاصل شد. ضریب همبستگی نمرات در دو بار اجرای ابزار در بخش های آگاهی و رفتار به ترتیب 880/0 (001/0<p) و 951/0 (001/0<p) بود. ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های آگاهی و رفتار به ترتیب 809/0 و 756/0 و برای کل پرسشنامه 782/0 بود. تحلیل عاملی اکتشافی موید وجود چهار عامل در بخش آگاهی و سه عامل در بخش رفتار بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه 32 گویه ای حاضر به واسطه طراحی براساس نظرات متخصصان و اظهارات مهم بیماران در مورد بهداشت جنسی، نمره گذاری ساده، پایایی و روایی مطلوب، ابزاری مناسب جهت ارزیابی سطح آگاهی و نحوه رفتار جنسی ایمن در بیماران دارای بیماری های شدید روانپزشکی است.

    کلیدواژگان: رفتار، آگاهی، رابطه جنسی ایمن، بیماری شدید روانپزشکی
  • سید علی اکبر عرب زاده، وحید جمشیدی*، مسعود سعید، رستم یزدانی، مهدیه جمشیدی صفحات 822-830
    زمینه و هدف

    تشخیص زود هنگام بیماری همه گیر کرونا (کوید-19) نقش مهمی در جلوگیری از مرگ ومیر دارد. مطالعه حاضر با هدف استخراج ویژگی های کلیدی بیماری و یافتن بهترین روش های داده کاوی که باعث بهبود صحت تشخیص بیماری کرونا می شود، صورت گرفته است.     

    روش بررسی

    در این مطالعه، اطلاعات و علایم بالینی مربوط به بیماران مبتلا به کوید-19، از کلینیک های عفونی بیمارستان افضلی پور کرمان و علی بن ابیطالب رفسنجان از اسفند 1398 تا بهمن 1399 به مدت 12 ماه گردآوری شدند. مدل های پیش بینی با استفاده از ترکیب های مختلف از ویژگی های بیماری و هفت روش داده کاوی، ایجاد شده و مورد آزمایش قرار گرفتند.

    یافته ها

     9 ویژگی کلیدی و سه تکنیک برتر داده‏کاوی شناسایی شدند. نتایج آزمایش‏ها نشان می دهند که مدل پیش بینی ارایه شده با استفاده از ویژگی های کلیدی شناسایی شده و بهترین تکنیک داده‏کاوی به دست آمده، دقت 19/83% را برای تشخیص بیماری کرونا فراهم می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه ویژگی های کلیدی و تکنیک های داده کاوی به دست آمده از این مطالعه می توان با تکمیل مجموعه داده و استفاده از این روش، با دقت بالا ابتلا به کوید- 19 را در افراد با ویژگی های بالینی مختلف تشخیص داد.

    کلیدواژگان: داده کاوی، تشخیص، علایم بالینی، کروناویروس، بیماری کوید-19، همه گیر
  • علی محمد مصدق راد، علی جاجرمی زاده* صفحات 831-832

    سردبیر محترم بیماری کووید-19 و واکنش نظام سلامت نسبت به آن می تواند اثرات منفی بر دسترسی مردم به خدمات سلامت ضروری داشته باشد و موجب افزایش ابتلا و مرگ ناشی از سایر بیماری ها به ویژه در گروه های آسیب پذیر مانند کودکان، سالمندان و بیماران مزمن شود. خدمات سلامت ضروری نظیر واکسیناسیون کودکان، مراقبت های دوران بارداری، پایش کودکان زیر پنج سال، خدمات تنظیم خانواده، مراقبت های سلامت روان و پیگیری بیماران مزمن ممکن است در دوران شیوع بیماری کووید-19 با اختلال مواجه شوند. دسترسی مردم به خدمات سلامت در زمان شیوع بیماری کووید-19 تحت تاثیر عوامل عرضه و تقاضا است. افزایش تعداد بیماران کووید-19 در بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی موجب کاهش منابع و ابتلای کارکنان آنها به این بیماری می شود. در نتیجه، منابع انسانی و فیزیکی نظام سلامت به سمت تشخیص، درمان و کنترل بیماری کووید-19 در این مراکز منتقل می شوند که منجر به کاهش یا حتی تعلیق ارایه برخی از خدمات غیراضطراری سلامت می شود. بسته شدن مرزها و اعمال محدودیت حمل و نقل موجب کاهش دسترسی به تجهیزات و داروها می شود (محدودیت در عرضه). از طرف دیگر، بیماران هم ممکن است به دلیل عدم اطمینان به کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در پیشگیری و کنترل عفونت، ترس از ابتلا به بیماری کووید-19، محدودیت های سفر اعمال شده توسط دولت و مشکلات مالی به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نکنند (محدودیت در تقاضا). سازمان بهداشت جهانی پیمایشی در سال 2020 میلادی برای تعیین اثرات کووید-19 بر 25 خدمت سلامت ضروری در 105 کشور جهان انجام داد. حدود 90% کشورها اختلال در ارایه خدمات سلامت ضروری را گزارش کردند. ارایه خدمات اورژانسی در 16 کشور با اختلال مواجه شد. کشورهای عضو منطقه مدیترانه شرقی بیشترین اختلال را در ارایه خدمات سلامت اساسی داشتند. خدمات واکسیناسیون، تشخیص و درمان بیماری های غیرواگیر، خدمات تنظیم خانواده، مراقبت های بارداری و تشخیص و درمان سرطان با بیشترین اختلال مواجه بودند. عواملی مانند کاهش مراجعه بیماران سرپایی، محدودیت های قرنطینه ای، کمبود کارکنان و منابع، کنسلی خدمات سلامت غیراورژانسی و مشکلات مالی بیماران موجب کاهش استفاده از خدمات سلامت ضروری شده بود. فقط 55% کشورها اقداماتی را برای تضمین ارایه خدمات سلامت ضروری به کار گرفتند.1 در پیمایش سال 2021 سازمان بهداشت جهانی، حدود 89% کشورها اختلال در ارایه خدمات سلامت ضروری داشتند که بیشتر در مراقبت های بهداشتی اولیه و خدمات بازتوانی و تسکینی اتفاق افتاد. خدمات اورژانسی در 20% کشورها با اختلال مواجه شده بود. در دو سوم کشورها اعمال جراحی انتخابی کنسل شده بود. به عبارتی، ارایه خدمات سلامت ضروری در زمان همه گیری کووید-19 با اختلال همراه بوده است. مرگ ناشی از عدم ارایه خدمات سلامت ضروری، ممکن است از مرگ ناشی از خود بیماری کووید-19 نیز بیشتر باشد. به عنوان مثال، شیوع ابولا در غرب آفریقا در سال 2014 میلادی منجر به مرگ حدود 11 هزار نفر شد. در مقابل، 11 تا 26 هزار مرگ دیگر به دلیل وقفه در واکسیناسیون و درمان بیماری هایی مانند ایدز، مالاریا ، سل و سرخک رخ داد.3 در ایران نیز در سه ماهه اول سال 1400 شاهد چندین مورد ابتلا به سرخک بودیم. نظام سلامت باید از تاب آوری کافی برخوردار باشد تا ضمن کاهش ریسک ابتلای مردم و کارکنان سلامت به بیماری هایی مانند کووید-19، خدمات سلامت ضروری را هم به مردم ارایه دهد. تاب آوری نظام سلامت در حقیقت، توانایی و ظرفیت پیش بینی، پیشگیری، جذب، تطبیق و تغییر نظام سلامت به هنگام مواجه با شوک و بحران و ارایه مستمر خدمات سلامت در زمان مدیریت شوک و بحران است. بنابراین، اجزای نظام سلامت شامل حاکمیت و رهبری، تامین مالی، نیروی انسانی، تجهیزات، ملزومات و داروها، سیستم اطلاعات و ارایه خدمات سلامت باید تقویت شوند. بکارگیری اصلاحات افقی برای تقویت نظام سلامت ضروری است. سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت ضمن کنترل بیماری کووید باید اطمینان یابند که خدمات سلامت ضروری نادیده گرفته نمی شوند. پایش مستمر میزان استفاده از خدمات سلامت ضروری، شناسایی اختلالات ایجاد شده و علل آنها و بکارگیری اقدامات اصلاحی منجر به کاهش اثرات سلامتی ثانویه پاندمی کووید-19 خواهد شد. در این راستا بکارگیری اقداماتی نظیر اولویت بندی خدمات سلامت ضروری، تعریف بسته خدمات سلامت ضروری، استخدام کارکنان اضافی، توسعه و اغتنای شغلی کارکنان، بکارگیری تیم های مراقبت سیار، پشتیبانی حمل و نقل بیماران، ارایه مراقبت در خانه،مشاوره های آنلاین پزشکی، مراقبت از راه دور، تمدید آنلاین نسخ بیماران مزمن، کاهش پرداخت مستقیم بیماران و اطلاع رسانی به مردم در زمینه تغییرات ایجاد شده مفید است.

|
  • Zohreh Ghoreishi*, Ali Esfahani, Shima Asgarzad, Laleh Payahoo, Fatemeh Hajizadeh Sharafabad Pages 743-753
    Background

    Among all types of cancers, pancreatic cancer has poor prognosis with 5-year survival below 10%. In theory, alcohol intake may be a modifiable risk factor for pancreatic cancer due to its role in multiple carcinogenic and metabolic signaling pathways. In addition, alcohol consumption may lead to chronic pancreatitis which is underlying cause of pancreatic cancer. However, little is known about whether this factor is associated with pancreatic cancer. This study aimed to systematically review the cohort studies investigating the possible link between alcohol consumption and the morbidity or mortality of pancreatic cancer.

    Methods

    This study was carried out based on the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). All of cohort studies that assessed the association between alcohol intake and the risk of pancreatic cancer or death were included in this systematic review without a language restriction. Electronic databases including PubMed, Web of science, Scopus, and Google scholar were searched using the keywords "pancreatic cancer" and "alcohol" and similar words from 1990 to April 2021 to find the cohort studies.

    Results

    858 articles were identified, of which 806 were excluded and the full-text of 52 papers were evaluated for the eligibility. Eventually, 22 articles were eligible and were included in this study. Many of the articles assessed the impacts of low to moderate alcohol intake. A comprehensive review of these studies showed that low to moderate alcohol consumption had a non-significant correlation with pancreatic cancer, while high alcohol consumption was significantly associated with the risk of pancreatic cancer or death. The results also revealed that high liquor consumption was associated with higher risk of pancreatic cancer. Nevertheless, the follow-up durations in most of these studies were shorter than that to lead to pancreatic cancer.

    Conclusion

    Long-term heavy alcohol drinking can increase the morbidity or mortality of pancreatic cancer. Regarding that several genetic and environmental variations involve in the pathogenesis of this cancer, simultaneous control of these differences should be addressed to determine the net effect of alcohol drinking on pancreatic cancer.

    Keywords: alcohol, alcoholic drink, pancreatic cancer, systematic review
  • Sara Bagherzadeh, Arash Maghsoudi, Ahmad Shalbaf* Pages 754-763
    Background

    Schizophrenia is a mental disorder that severely affects the perception and relations of individuals. Nowadays, this disease is diagnosed by psychiatrists based on psychiatric tests, which is highly dependent on their experience and knowledge. This study aimed to design a fully automated framework for the diagnosis of schizophrenia from electroencephalogram signals using advanced deep learning algorithms.

    Methods

    In this analytic study, which is done from April to October 2021 in Tehran, 19-channel electroencephalogram signals from 14 schizophrenia patients and 14 healthy individuals were recorded and pre-processed. Then, the effective connectivity measure using the transfer entropy method is estimated from them and a 19×19 asymmetric connectivity matrix is constructed and represented by a color map as an image. Then, these effective connectivity images are used as inputs to the five pre-trained neural networks of AlexNet, Resnet-50, Shufflenet, Inception, and Xception. Finally, the parameters of these networks are fine-tuned to diagnose schizophrenia patients. All models are fine-tuned based on newly constructed images using the adaptive moment estimation optimizer algorithm and cross-entropy as the loss function. 10-fold cross-validation and subject-independent validation methods are used to evaluate the proposed method.

    Results

    The results of the study showed that the highest average accuracy, precision, sensitivity and F-score for classification of two classes of schizophrenia and healthy using the connectivity images and the Inception model achieved equal to 96.52%, 95.89%, 97.22% and 96.55%, respectively, in subject-independent validation method and 98.51%, 98.51%, 98.51% and 98.51% for the 10-fold cross-validation method. Also, there was less effective connectivity between schizophrenic patients than healthy individuals and these patients generally have much less information flow.

    Conclusion

    Based on our results, the proposed new model can effectively analyze brain function and be useful for psychiatrists to accurately diagnose schizophrenia patients and reduce the possible error and subsequently inappropriate treatment.

    Keywords: brain connectivity, electroencephalogram, neural network, schizophrenia
  • Ahmadreza Assareh, Maryam Jozaei, Hoda Mombeini, Nehzat Akiash* Pages 764-772
    Background

    In patients with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI), Primary percutaneous coronary intervention (PCI) is the preferred reperfusion therapy. Timely primary PCI is essential in improving the clinical outcomes of these patients. The aim of this study was to evaluate the factors affecting balloon delay in STEMI treated patients by primary PCI and its relationship with major adverse cardiac events (MACE).

    Methods

    This prospective observational study was conducted on 143 cases of STEMI patients, who had the inclusion criteria and were treated by primary PCI, after obtaining written consent in Imam Khomeini hospital in Ahvaz, between May 2019 to May 2020. All-time components from symptom onset to PCI treatment include symptom-to-balloon time or ischemic time, symptom-to-door time and door-to-balloon time calculated. The incidence of major adverse cardiovascular events (MACE) including decompensated heart failure (DHF), acute coronary syndrome (ACS), sudden cardiac death (SCD) and cerebrovascular accident (CVA) was evaluated during 12 months follow up after primary PCI. left ventricular ejection fraction (LVEF) changes were evaluated 3 months after primary PCI.

    Results

    The median symptom-to-door time was 200.5 minutes (IQR: 90-438.75 min), the median ischemic time was 406 minutes (IQR: 231-671 min), and most patients had an ischemic time ≥120 minutes (92.4%) and door-to-device time ≥90 minutes (64.3%). The most common delay for treatment was in the symptom-to-door time (76.9%) and then the decision for primary PCI to transfer to the cat lab (17.5%). Overall, 59 (41.3%) of the patients experienced MACE during 1-year of follow-up, including ACS (13.3%), DHF (22.4%), cardiac death (9.8%) and CVA (2.1%). The patients age (OR: 0.96, P=0.020), LVEF changes (OR: 1.123, P=0.005) and STEMI type (OR: 0.705; P=0.039) predicted in-hospital MACE, while the symptom-to-balloon time (P=0.607) and door-to-balloon time (P=0.347) were not associated with MACE.

    Conclusion

    None of the time intervals were associated with the occurrence of MACE in one-year follow-up, and most STEMI patients were admitted to the hospital with a long delay. Therefore, efforts to shorten the time of hospitalization admission can help improve the MACE in STEMI patients under primary PCI in our medical centers.

    Keywords: cardiovascular complication, percutaneous coronary intervention, ST-segment elevation myocardial infarction, time-to-treatment
  • Vahid Hatami, Hamed Tavan, Sajad Hatami*, Ali Delpisheh, Mina Mamizadeh Pages 773-779
    Background

    Healing involves complex processes that are not yet fully known. The wound healing process consists of three stages. In all these stages, normal wound healing requires platelet activation, release of cytokines and growth hormones, and chemotaxis and cell differentiation. Platelets play a key role in homeostasis and wound healing and growth factor production of more than 30 carried out by them. Platelets regulate the healing process with their chemotactic effect. Antilogous PRP platelet count in about 3 to 5 times increase and consequently also increases the number of growth factors, for this reason, they are being used in surgical procedures and clinical therapy.

    Methods

    At Ilam Medical Center in Imam Khomeini Hospital, 20 patients with two similar donor graft sites were gradually selected to participate in a clinical trial from January to March 2017. The two regions have the same skin graft patients, an area of Honor conventional and other areas with the topical administration of platelet-rich plasma That immediately after surgery and in the days after the fifth and eleventh, eightieth and after washing the wound with a topical serum Physiology rubbed on the wound and thus treated The rate of wound healing clinically and using X-ray photo-checked and compared.

    Results

    Seven are male and thirteen are female and the age range of patients is between 17 and 67 years. After collecting wound healing times in two groups, we used the means comparison method to evaluate the effect of PRP on wound healing rate and analyzed the results (T-Test). Because the data followed a normal distribution, we used the Independent T-test method, which resulted in 0.416, which was higher than the alpha level equal to 0.05.

    Conclusion

    In this study, we found that PRP had a positive effect on wound healing time and increased the speed of wound healing. It is suggested that the effect of the PRP method on various organs that have not been tested before, be discussed in future studies.

    Keywords: graft, treatment, wounds
  • Maral Banihashemi Torshizi, Seyed Mehdi Tabaie, Mina Sadat Naderi*, Saeed Hesami Tackallou Pages 780-789
    Background

    Skin cancer is the most prevalent type of cancer and melanoma is the deadliest kind of skin cancer in the world. Due to enhanced induction of apoptosis and ROS levels, low-level lasers can be utilized to destroy skin cancer cells. Lasers are used to treat some skin lesions. Vitamin A is beneficial in the prevention and treatment of skin cancer. Vitamin A inhibits the pathway of cancer signals in the skin and suppresses tumor growth. In this study, the combined effect of low-level laser radiation (LLL) and vitamin A on cellular factors of skin melanoma cancer cells was investigated.

    Methods

    An in-vitro interventional laboratory study was performed in the cell culture laboratory of Medical Laser Research Center, Yara Institute in 2020-2021 (July 2020 to July 2021). First, A375 skin cancer cells were cultured in DMEM with 10% FBS. After preparation and culture of A375 cell lines, different concentrations of vitamin A (1, 5, 50, 100 μM) and LLL energy doses (1, 2, 5, 10 J/cm2) as treatments were done. Combination research of these treatments was performed to eliminate skin melanoma cancer cells. The rate of viability was determined using the MTT test, and the rate of apoptosis was determined using flow cytometry.

    Results

    The results indicated that a low-level laser with energy dosages of two and 5 J/cm2 and vitamin A treatment with a concentration of 50 μM in the A375 skin cancer cell line had the lowest viability and the highest induction of apoptosis. Furthermore, the results of the combination of Vitamin A and LLL treatments showed a synergistic effect with a greater reduction in the viability of skin melanoma cells and a greater amount of apoptosis.

    Conclusion

    In general, vitamin A and Low-level laser diminish the viability of cancer cells. Combination therapy of Low-level laser in the effective dose with vitamin A in optimal concentration provides anti-cancer effects. Further reductions in cancer cell viability caused by vitamin A and low-level laser radiation could pave the way for a novel approach in cancer treatment.

    Keywords: cellular factors, low-level laser (LLL), melanoma, skin cancer, vitamin A
  • Mahmoud Saeidi, Zahra Eshaghian Dorcheh* Pages 790-796
    Background

    Pericardial effusion is one of the most important complications of cardiac surgeries. Administration of a low-power suction to the mediastinal or pleural chest tube of patients helps better and constant drainage of pericardial or pleural secretions after surgeries. This technique might change the secretion and discharges of patients and might change the outcomes of surgeries.

    Methods

    This clinical trial was performed in 2017-2018 from April to March in Chamran Hospital of Isfahan on 91 patients who were candidates of cardiac surgeries. Patients are selected according to inclusion and exclusion criteria and finally, the study population is formed. In all patients after cardiac surgery, two Chest tubes were inserted, either in pericardial space or one in pericardia space and the other in left or right pleural space. After inserting chest tubes in patients and after sutures, patients were divided into two groups. In the first group, their chest tube was attached to the low power suctioning device, which resulted in active blood withdrawal or discharge of the site of surgery, the second group was also treated normally without binding to the suction device. The diagnosis of pericardial effusion or tamponade in patients who were hospitalized was made by clinical symptoms, portable chest graph as well as echocardiography, and in patients who had been discharged it was diagnosed by being referred to a specialist, clinical symptoms, chest radiography as well as echocardiography. Data regarding surgery duration, intubation duration, the prevalence of pericardial effusion, and cardiac tamponade were collected and analyzed.

    Results

    Administration of a low-pressure suction to the chest tube of patients was associated with decreased frequency of pericardial effusion (P=0.01). The frequency of tamponade was also significantly lower in patients with suction on chest tubes (P=0.04). Duration of intubation after ICU admission of patients was significantly lower in patients with suctions (P<0.001).

    Conclusion

    Generally, we indicated that the use of suction in cardiac surgeries is associated with decreased intubation time and of course decreased recovery time and decreased pericardial effusion. Therefore, this method could be used in cardiac surgeries.

    Keywords: chest tube, pericardial effusion, suction, tamponade
  • Shirin Assar, Fatemeh Khademi, HamidReza Mohammadi Motlagh, Kamran Mansouri, Mehran Pournazari, Parviz Soufivand, Bahareh Kardideh* Pages 797-802
    Background

    Rheumatoid Arthritis patients are evaluated during treatment for various inflammatory factors such as C-reactive protein, Erythrocyte Sedimentation Rate, and Disease Activity Score, and other immune system-related factors. In the follow-up of patients with rheumatoid arthritis, hematologic factors associated with the immune system especially Platelet to Lymphocyte Ratio and Neutrophil to Lymphocyte Ratio are important. In this study, platelet to lymphocyte ratio and Neutrophil to lymphocyte ratio were compared in two groups of patients with and without ocular complications.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 246 patients with rheumatoid arthritis who were referred to the rheumatology clinic of Kermanshah from December 2018 to May 2019. This study was carried out in accordance with the approval of the ethics committee (IR.KUMS.REC1397.311) at Kermanshah University of Medical Sciences. Of these patients, 191 had no ocular complications and 55 patients had ocular complications and were matched for age and sex. The blood samples were taken from patients and blood cell count was measured by Sysmex KX-21 hematology analyzer. The Spearman correlation test was used to evaluate the relationship between platelet to lymphocyte ratio and neutrophil to lymphocyte ratio in both groups of patients without ocular complications and with ocular complications. The Disease Activity Score was compared between the two groups using the Mann-Whitney test.

    Results

    The results of this study showed no significant difference between NLR and PLR levels in both groups of patients without ocular complications and with ocular complications. But the results showed that DAS-28 was significantly lower in the group with ocular complications (P<0.0001).

    Conclusion

    In general, the results of the present study showed that the evaluation of inflammatory factors such as platelet to lymphocyte ratio and neutrophil to lymphocyte alone could not be judged in predicting the presence or possibility of ocular involvement, and the level of these factors in patients with ocular complications was affected. Other factors, such as the number of blood cells and the condition of each patient, are included.

    Keywords: arthritis, c-reactive protein, immune system, rheumatoid
  • Seyedeh Zohreh Jalali, Sadroddin Mahdipour*, Reza Sharafi, Fariborz Torkipour, Afagh Hassanzadeh Rad, Babak Moqtader, Marjaneh Zarkesh Pages 803-809
    Background

    one of the leading clinical problems for premature neonates especially with very low birth weight is the type and amount of feeding. The authors aimed to compare outcomes of slow versus rapid feeding in premature neonates hospitalized in Al-Zahra hospital, Rasht.

    Methods

    This is a clinical trial that was conducted on 62 premature neonates aged less than 35 weeks of gestation who were referred to Al-Zahra Hospital from April 2015 to April 2016. They weighed 1000-2000 gr at birth. Samples were randomly assigned to intervention or control groups. The intervention included neonatal feeding with breast milk or formula with feeding advancement of 30 cc/kg/day which was compared with the routine method of slow feeding (20 cc/kg/day). Neonates were assessed until discharge or the occurrence of Necrotizing enterocolitis. Data were reported by descriptive statistics including mean, standard deviation, frequency, and percent, and analyzed by independent samples t-test and chi-square test in SPSS software, version 22 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA).

    Results

    All 62 patients finished the study including 31 neonates weighing 1000-2000 gr at birth in the intervention group and 31 neonates weighing 1000-2000 gr at birth in the control group. Neonates in the intervention group reached to full milk feeding of 150 cc/kg/day sooner (6.06±1.34 versus 9.45±2.39), return to birth weight faster (9.89±3.57 versus 12.9±6.46), had a lower duration of needing parenteral fluids (5.10±1.61 versus 8.86±3.81), and had a lower duration of hospitalization (9.97±4.03 versus 16.87±9.13) compared to controls. Results showed that there was no necrotizing enterocolitis in the intervention and control groups.

    Conclusion

    The results of this study showed that initiating feeding by 30 cc/kg/day method shortened the duration of access to intravenous line and hospitalization and caused sooner discharge. Also, no adverse complication was noted. Therefore, it seems that further investigations assessing these methods can be help manage preterm neonates.

    Keywords: breast feeding, low birth weight, premature infant
  • Firoozeh Raisi, Seyyed Taha Yahyavi, Zahra Shahvari, Ehsan Kazemi Khaledi*, Mehdi Soleimani, Agaah Ashrafi Pages 810-821
    Background

    Patients with severe mental illnesses are more prone to experience sexual health problems. Herein, we developed a "Safe Sex Knowledge and Behavior Questionnaire for Patients with Severe Mental Illnesses"(SSKBQ-SMI).

    Methods

    The present study was conducted in the form of methodological research in 4 stages. In the first stage, items of the questionnaire were selected and the item pool was formed by using similar studies and experts' opinions. During the next steps, the psychometric properties of the questionnaire were assessed using content validity, face validity, reliability and construct validity. The content validity was tested using the Content Validity Index and Content Validity Ratio. The charts of content validity were given to 13 specialists expert in sexual health including psychiatrists, clinical psychologists, gynecologists, urologists, and infectious disease specialists. The reliability was tested by using the test-retest method in 70 patients with two-week intervals. The construct validity was tested using exploratory factor analysis in 265 patients. The internal consistency was calculated by using Cronbach's alpha index.

    Results

    After determining the content and face validity, a tool was obtained with 16 True/False items in the knowledge section (with one score for each correct answer and the total score range from 0 to 16) and 16 five-point Likert scale items in the behavior section (with each question score range from 0 to 3 and the total behavior score range from 0 to 48, the lower score defined safer behavior). The correlation coefficient of the scale scores in the test-retest method was calculated to be 0.880 (P<0.001) and 0.951 (P<0.001) in the sections of knowledge and behavior, respectively. The Cronbach's alpha coefficient was 0.809 for the section of knowledge, 0.756 for the section of behavior, and 0.782 for the whole questionnaire. Exploratory factor analysis confirmed the existence of 4 factors in the knowledge section and 3 factors in the behavior section.

    Conclusion

    The present 32-item questionnaire was designed based on experts' opinions and important statements of patients about sexual health, simple scoring, good reliability and validity, is a suitable tool for assessing the safe sex knowledge and behavior in patients with severe mental illnesses.

    Keywords: behavior, knowledge, safe sex, severe mental illness
  • Seyed AliAkbar Arabzadeh, Vahid Jamshidi*, Masoud Saeed, Rostam Yazdani, Mahdieh Jamshidi Pages 822-830
    Background

    The clinical field has vast sick data that has not been analyzed. Discovering a way to analyze this raw data and turn it into an information treasure can save many lives. Using data mining methods is an efficient way to analyze this large amount of raw data. It can predict the future with accurate knowledge of the past, providing new insights into disease diagnosis and prevention. Several data mining methods exist but finding a suitable one is very important. Today, coronavirus disease (COVID-19) has become one of the causing deadly diseases in the world. The early diagnosis of pandemic coronavirus disease has a significant impact in preventing death. This study aims to extract the key indications of the disease and find the best data mining methods that enhance the accuracy of coronavirus disease diagnosis.

    Methods

    In this study, to obtain high accuracy in diagnosing COVID-19 disease, a complete and effective workflow over data mining methods was proposed, which includes these steps: data pre-analyzing, indication selection, model creation, the measure of performance, and display of results. Data and related indications of patients with COVID-19 were collected from Kerman Afzalipour Hospital and Rafsanjan, Ali Ebn Abi Taleb Hospital. Prediction structures were made and tested via different combinations of the disease indications and seven data mining methods. To discover the best key indications, three criteria including accuracy, validation and F-value were applied and to discover the best data mining methods, accuracy and validation criteria were considered. For each data mining method, the criteria were measured independently and all results were reported for analysis. Finally, the best key indications and data mining methods that can diagnose COVID-19 disease with high accuracy were extracted.

    Results

    9 key indications and 3 data mining methods were obtained. Experimental results show that the discovered key indications and the best-operating data mining method (i.e. SVM) attain an accuracy of 83.19% for the diagnosis of coronavirus disease.

    Conclusion

    Due to key indications and data mining methods obtained from this study, it is possible to use this method to diagnose coronavirus disease in different people of different clinical indications with high accuracy.

    Keywords: data mining, diagnosis, clinical symptoms, coronavirus, COVID-19, pandemics
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ali Jajarmizadeh* Pages 831-832